Σχετικά

 

Λέγε με Βαλεριάνα!

«Τα κολάζ της Βαλεριάνας» ή και σκέτη «Βαλεριάνα» για τις φίλες της, είναι ένα υπό έκδοση φανζίν που φιλοδοξεί να κυκλοφορήσει το πρώτο του τεύχος μεσ’ τον επόμενο μήνα. Καρπός τετραμελούς επιτροπής και συλλογικής διαδικασίας ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές και εμπειρίες, αλλά με κοινό μεράκι και χρόνια ενασχόληση πάνω στο DIY και την Αυτοοργάνωση. Θέλοντας να καλύψει και να ανακαλύψει όλο το φάσμα και τις αποχρώσεις της υπόγειας μουσικής -και όχι μόνο- δημιουργίας. Αλλά και να εκφράσει όλων των ειδών τα ενδιαφέροντα και τις εμπνεύσεις των μελών της συνέλευσης της.

Αντιγράφουμε από το υπό έκδοση editorial:

«…Έχω καλύτερο: να φτιάξουμε ένα φανζίν! …Ναι! Οι Τριμελείς επιτροπές απέτυχαν και αν το καλοσκεφτεί κανείς οι τρεις σωματοφύλακες ήταν …τέσσερις! Μπορείς να δεις και τους τέσσερις σαν μια οντότητα; Γιατί αυτό θα είναι από ‘δω και πέρα η Βαλεριάνα. Και τα κολάζ της θα είναι το φανζίν. Σε μια εποχή όπου η κοινωνική πραγματικότητα κατασκευάζεται από τα ΜΜΕ, η μπλογκόσφαιρα κυριαρχείται από τον κόσμο του θεάματος και το Φατσομπούκι σαν μαύρη τρύπα απορροφά προσωπικότητες και ξερνά λάικς και διαφημίσεις, η Βαλεριάνα επιλέγει την επιστροφή στα βασικά: πέτρα-ψαλίδι-μολύβι-χαρτί..!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εντάξει, δεν θα το ρίξει και στον πρωτογονισμό, θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αλλά θα επιλέξει να εκτυπωθεί και όχι να αρχειοθετηθεί απλώς ψηφιακά. Στην τελική για να εκδοθεί, να διανεμηθεί και να συνεχίσει την προσπάθεια του ένα φανζίν, πέρα από φαντασία και μεράκι, απαιτεί πραγματικές σχέσεις μεταξύ πραγματικών ανθρώπων! Και επιπλέον κάθε τεύχος μπορεί να είναι και ένα μικρό έργο τέχνης, σίγουρα είναι ένα συλλογικό λεύκωμα και ένας καθρέφτης της περιόδου έκδοσης του. Και η Βαλεριάνα τρελαίνεται για χειροπιαστές δημιουργίες και κολλάζ, ενώ επίσης εξιτάρουν τις αισθήσεις της: η αφή του χαρτιού, οι μουτζούρες της φωτοτυπίας και η μυρωδιά τους. Και κυρίως γιατί ένα αυτοσχέδιο και μερακλίδικο έντυπο είναι παντώς καιρού: διαβάζεται οπουδήποτε, δεν χρειάζεται φορτιστή και ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος, κωδικό πρόσβασης και wi-fi.

Με γνώμονα τον Σεβασμό θα επιχειρίσει να εξερευνήσει τις πενήντα μία (και βάλε) αποχρώσεις του D.I.Y και της Αυτοοργάνωσης. Αλλά προφανώς και μέσα από τις συνελεύσεις και τις ενασχολήσεις της να διαμορφώσει και τα δικά της κριτήρια και προτάγματα. Επιλέγει συνειδητά την «ελεύθερη συνεισφορά» παρότι τελικά το κόστος έκδοσης υπερβαίνει τις δυνατότητες της. Και το κάνει συνειδητά όχι μόνο γιατί θέλει να ζήσει την ουτοπία της κατάργησης του χρήματος -ως σχέσης και ως μέσου- αλλά κυρίως γιατί θέλει να βάλει σε κίνηση τις δυνάμεις του αλληλολοσεβασμού και της αλληλοβοήθειας.

Έτσι λοιπόν φίλη αναγνώστρια και φίλε αναγνώστη, αν θέλετε μπορείτε να πάρετε ελεύθερα το αντίτυπο σας, χωρίς κανείς να σας εμποδίσει. Έγκειται όμως και στον καθένα προσωπικά να βοηθήσει συνειδήτα όχι μόνο να φτάσει και σε άλλους αλλά και να συνεχίσει το φανζίν να υπάρχει. Και όχι μόνο το συγκεκριμένο, αλλά και χώροι ολόκληροι και ανάλογες πρωτοβουλίες που επιλέγουν αυτές τις πρακτικές. Το κουτί οικονομικής ενίσχυσης είναι και αυτό θέμα σεβασμού και αλληλεγγύης, μην το παραβλέπουμε..! «

 

το πλήρωμα της Βαλεριάνας,

εν Αθήναις, Μάρτης ’16

cropped-v-for-valeriana-blog.jpg

valerianas_crew@yahoo.com

One thought on “Σχετικά

  1. Παράθεμα: λίγα λόγια απ’ τους I want the moon | some words by I want the moon

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s